szczekuszka

 

Ochotona roylei. Szczekuszki żyją w lasach i na halach położonych na wysokości powyżej 2000 m n.p.m., nawet powyżej 5000 m n.p.m. Długość ciała do 20 cm, nie mają ogonków (a dokładniej: ogonki są szczątkowe, ukryte w futerku). Są roślinożerne, zjadają trawy, pędy innych roślin, nasiona. Dziennie zjadają tyle, ile wynosi połowa wagi ich ciała. Lubią herbatniki ;). Szczekuszki są wyjątkowo odporne na niskie temperatury. Żyją w niewielkich koloniach. Samica ma 1-2 mioty rocznie, w każdym do trojga młodych. Stanowią cel polowań drapieżników, w tym niedźwiedzi, w tym także rzadkich tybetańskich niedźwiedzi błękitnych.

 

Obszary chronione