plochacz-rudopiersny
PŁOCHACZ RUDOPIERŚNY Prunella rubiculoides

Płochliwa ptaszyna z rodziny – nomen omen – płochaczy, z rzędu wróblowatych. Długość ciała do 16 cm. Latem eksploruje himalajskie łąki do wysokości 5500 m n.p.m. Najszybciej wypatrzymy go szukając w okolicach strumieni i stawów. Wyjada nasionka, przegryza owadami. Na ziemi nie chodzi, podskakuje. Na zimę wraz z innymi płochaczami stadnie zlatuje w doliny, nie niżej jednak niż 1500 m n.p.m.

Obszary chronione