kazarka rdzawa

Tadorna ferruginea, kaczka bramińska – chroniony gatunek wędrowny z rodziny kaczkowatych – żyje w całych Himalajach. Przylatuje tu w październiku i pozostaje aż do kwietnia. Ptaki pozujące do zdjęcia powyżej pływają po Drugim Jeziorze Gokyo położonym na wysokości ok. 4600 m n.p.m. Długość ciała do 65-70 cm. Rozpiętość skrzydeł do 145 cm. Waga do 1700 g. Kazarka jest wszystkożerna, ale w jej menu przeważają rośliny. Ptak gniazduje w norach opuszczonych przez inne zwierzęta, na przykład lisy, oraz w naturalnych rozpadlinach skalnych. Potrafi też świetnie sam kopać jamy. Najgłębsze mają ponad 3 m głębokości. Pani kazarka składa od 6 do 16 jaj, sama je wysiaduje przez 28-30 dni. Pan kazarka zajmuje się wówczas, jakże ważnym przecież i zajmującym, czuwaniem.
Samca od samicy odróżnimy (w okresie godowym przynajmniej) dzięki obecności ciemnej obróżki na szyi u tego pierwszego. Poza tym, również w okresie godowym, samiec popisuje się wspaniałym pikowaniem z dużej wysokości wprost w wody jeziora. Wydziera się przy tym wniebogłosy.

Obszary chronione