tragopan-satyr
TRAGOPAN SATYR Tragopan satyra
Tragopan satyr najchętniej zamieszkuje lasy dębowe, salowe (damarzykowe) i rododendronowe na wysokościach między 2400 a 4250 m n.p.m. Aby przeczekać wyjątkowo srogie zimy zlatuje niżej.
Występuje w pasie rozciągającym się od Shimli na zachodzie po Bhutan i Arunachal Pradesh na wschodzie.
Tragopany wydają charakterystyczne dźwięki – przeciągłe, wznoszące się, powtarzane „łaaaaaaaa” lub „łaaaaaak”. Brzmi to troszkę jak marcowe miauczenie kota. Długość ciała samca do 68 cm. Samica nieco mniejsza. Waga samca do 2 kg, samicy do 1,2 kg. Samica ma spokojne, brązowawe ubarwienie.
Imponujący jest taniec godowy samca tragopana – ptak nadyma niewidoczne normalnie błękitne „różki” i przypominającą kunsztowny śliniak tarczę na piersi, wyciąga się i prostuje. Chwilę po występie żaden z tych „rekwizytów” nie jest już widoczny.

Obszary chronione