WIESZCZEK Pyrrhocorax graculus
Wieszczek to sympatyczna ptaszyna z rodziny krukowatych, którą dobrze znamy z himalajskich szlaków trekkingowych, często zainteresowana naszym ciapati czy gotowanym jajkiem.Długość ciała do 40 cm. Rozpiętość skrzydeł do 80 cm. Waga – maksimum 300 g. Samice nie różnią się upierzeniem od samców. Wieszczki lubią zakładać gniazda wysoko w zakamarkach skał, chętnie w koloniach. Samica składa latem 3 do 5 jaj, które następnie sama wysiaduje. Młode wieszczki rodzą się po trzech tygodniach. Ptaki żywią się larwami i owadami, są ciekawskie i odważne więc lubują się w eksploracji okolic domostw w poszukiwaniu resztek jedzenia. Nie gardzą też nasionami i jagodami. Spotykamy je wysoko powyżej 5500 m n.p.m., gdzie dzielnie walczą z wiatrem w charakterystyczny sposób zastygając w powietrzu.
Wieszczek na Przełęczy Cho La, 5300 m n.p.m., kwiecień

Obszary chronione