rezus
REZUS Maccaca mulata
Rezus, makak, Macaca mulatta – gatunek z rodziny małp wąskonosych. W wielu rejonach Indii i Nepalu korzysta ze statusu zwierzęcia świętego. W praktyce oznacza to, że można rezusa odgonić, ale nie należy mu robić żadnej krzywdy. Futro żółtawobrązowe – wielkość do 65 cm, ogon do 30 cm, waga do 12 kg. Zamieszkuje tereny zalesione do wysokości nawet 2500 m n.p.m., chętnie w pobliżu skał choć część populacji zaadaptowała się do życia w miastach. Co ciekawe, potrafi pływać.
Rezusy lubią żyć w dużych koloniach. Żywią się owocami, liśćmi, korzeniami, korzystają też z pól uprawnych, nie gardzą owadami i mięczakami. W miastach potrafią wykorzystywać nieuwagę sprzedawców warzyw i owoców i podkradać te smakołyki bezpośrednio ze straganów. Umieją też przeprowadzić najprawdziwszy napad rabunkowy na pociąg wyciągając przez otwarte okna wagonów żywność przewożoną przez podróżnych. Wbrew nie najlepszej opinii wrzaskliwych drobnych złodziejaszków, często wieczorami widać rezusy samotnie siedzące na dachach domów, zapatrzone w dal, wyraźnie zamyślone. Po trwającej ponad 160 dni ciąży rodzi się zazwyczaj jedno młode. Rezus dożywa ok. 20 lat. Powszechne na terenach wszystkich nepalskich parków narodowych.

rezus2

Obszary chronione