kruk
KRUK Corvus corax. Ptaszyska znad Jeziora Pangong w Ladakhu. 4350 m n.p.m.
Kruki są bardzo sprytne, potrafią rozwiązywać naprawdę niebanalne zagadki przygotowywane przez badaczy zwierzęcej inteligencji. Umieją wykorzystywać proste narzędzia, a nawet budować je z materiałów, które akurat mają „pod dziobem”. Rodzina: krukowate. Długość do 75 cm, waga do 2 kg. Zamieszkuje półkulę północną. W chłodniejszych rejonach świata, zatem również w górach wysokich, ptaki są generalnie nieco masywniejsze. W Himalajach widywany na wysokościach nawet powyżej 6000 m n.p.m. Kruk jest wszystkożerny, w menu owoce, jagody, ziarna, owady, bezkręgowce, gryzonie, małe gady i płazy, padlina.
Na wolności dożywa około 15 lat. Narodowy ptak Bhutanu.

kruk2

Obszary chronione