dudek
DUDEK Upupa epops
Ptak z rodziny, banalnie, dudków, za to z rzędu dzioborożcowych. Długość ciała do 32 cm, rozpiętość skrzydeł do 48 cm. Dziób długi, lekko wygięty, czub, aparycja ogólnie niepoważna. Nie jest płochliwy, trudno go odciągnąć od ulubionych zajęć, na przykład wygrzewania się w piasku na słońcu.
Samica i samiec wyglądają podobnie, samica jest tylko nieco mniejsza i trochę mniej intensywnie ubarwiona.
Żywi się owadami i ich larwami oraz drobnymi ślimakami, dżdżownicami, potrafi upolować małą jaszczurkę. Nasiona i orzechy owszem jada, acz mniej chętnie. Gniazda zakłada w dziuplach lub innych naturalnych dziuplopodobnych przestrzeniach. Zarówno młode jak i matka posiadają gruczoły kuprowe, dzięki którym potrafią wytworzyć i wystrzyknąć w kierunku ewentualnego napastnika paskudnie cuchnącą wydzielinę.
Dudki powszechne są na obszarze Ladakhu, w Nepalu widywano je nawet powyżej 6000 m n.p.m.

 

Obszary chronione