piżmowiec himalajski
Moschus leucogaster – gatunek z rodziny jeleniowatych, pozbawiony poroża. Na Czerwonej Liście IUCN gatunek oznaczony jako „zagrożony”. Długość tułowia do 100 cm, kilkucentymetrowy ogon, wysokość w kłębie do 70 cm, waga do 18 kg.
Charakterystyczną cechą samca są wystające górne kły długości do 10 cm. Futro piżmowca jest gęste, dosyć długie, żółtawobrunatne. Zamieszkuje głównie górskie lasy i gęstwiny do wysokości 4200 m n.p.m. Nie zbiera się w stada. Żywi się trawą, gałązkami, korą i liśćmi. Po trwającej ponad 5 miesięcy ciąży rodzi się zazwyczaj jedno młode. Piżmowce żyją na terenach wszystkich górskich parków narodowych Nepalu.

Obszary chronione