swistak-himalajski
ŚWISTAK HIMALAJSKI Marmota himalayana
Marmota himalayana – gryzoń z rodziny wiewiórkowatych zamieszkujący suche, otwarte tereny między 3000 a 5200 m n.p.m.. Długość ciała do 67 cm, ogona do 15 cm, waga do 9 kg. Czyli mniej więcej wielkości kota. Naprawdę grubego kota. Za to z krótkim ogonem. Sierść brudnożółta przez płową do jasnobrązowej. Często głowa jest pokryta nieco ciemniejszym futerkiem niż reszta ciała. Żywią się ziołami, trawą, korzeniami roślin.
Świstaki himalajskie żyją w dużych rodzinach zamieszkując rozległe nory o 2-3 wejściach. W pobliżu głównego wejścia do nory kopią kilka schronów, które wykorzystują kiedy poczują się zagrożone. Cały system korytarzy może mieć nawet 100 metrów długości i 10 metrów głębokości. Zimą zapadają w sen, zazwyczaj kilkanaście zwierząt śpi w jednym miejscu. Aby przetrwać mroźne miesiące objadają się podczas tych cieplejszych przybierając na wadze nawet dwukrotnie. Wiosną budzą się i rozpoczynają ruję. Zwykle, nie zawsze, są monogamiczne. Samice miewają kilku partnerów. Po miesięcznej ciąży samica rodzi 2 do 7 młodych.
Świstaki himalajskie są powszechne na terenie Ladakhu, w Nepalu występują m.in. na terenach Annapurna Conservation Area, Sagarmatha National Park, Shey Phoksundo National Park, Makalu Barun National Park oraz w Mustangu.

swistak himalajski2

Obszary chronione