panda-mala
PANDA MAŁA Ailurus fulgens
Panda mała jest pięknym nadrzewnym ssakiem nieco większym od kota domowego. Dorosłe osobniki potrafią mierzyć 65 cm długości nie licząc dumnie noszonego półmetrowego puchatego ogona. Panda mała prowadzi nocny tryb życia. Zamieszkuje wilgotne lasy na wysokościach od 2200 do 4800 m n.p.m. Żywi się głównie liśćmi bambusa (ok. 2/3 diety) oraz owocami choć nie pogardzi również małym ssakiem czy rybą.
W Himalajach mamy okazję spotkać pandę w Sikkimie oraz Nepalu m.in. na terenach Annapurna Conservation Area, w parkach narodowych Sagarmatha, Shey-Phoksundo i Makalu-Barun oraz w Langtangu. Pozują, zdaje się, niechętnie. Panda ze zdjęcia żyje w dardżylińskim ZOO, w dżungli widuje się pandy małe nieczęsto, a jeśli już je zobaczymy spłoszone przemykają z prędkością odrzutowca i bardzo trudno zrobić im zdjęcie.