langur-szary-nepalski
LANGUR SZARY NEPALSKI Schemnopithecus schistaceus
Langur szary nepalski zamieszkuje obszary położone na wysokościach od 1500 m n.p.m. do 4000 m n.p.m. w pasie rozciągającym się od wschodniego Afganistanu aż po zachodni Bhutan. Żyje w różnych środowiskach: w lasach liściastych, iglastych, bambusowych fragmentach dżungli, świetnie radzi sobie ze wspinaczką po skałach. Jest aktywny za dnia. Waży do 26 kilogramów.
Samce są większe od samic. Długość ciała do 80 cm a samego ogona nawet do 110 cm. Langury poruszają się na czterech łapach, pół dnia spędzają na drzewie, pół na ziemi. Żywią się głównie liśćmi, uwielbiają owoce, świeże pąki drzew i krzewów, również iglastych, szyszki, korzonki, korę, ziarna i orzechy, mchy i porosty. Lubią także przegryźć nieco termitów prosto z termitiery czy jakąś smakowitą larwę.

langur

Obszary chronione